Om forfatteren

Hanne Lykke Rix      1966 - 2021


Hanne Lykke Rix var en dansk forfatter med et stort fortællehjerte. Bøgerne fyldte meget i hendes liv, men det lå ikke direkte i kortene fra starten, at hun selv skulle skrive.


Hun blev født på loftet af skolen i en lille landsby i Vestjylland. Begge hendes forældre var lærere, og indtil hun blev tre år, boede de i et lille hus på skolens område. Da de flyttede fra huset, blev det omdannet til bibliotek, så Hanne kunne komme på besøg i sit gamle børneværelse og læse alle de spændende billedbøger på hylderne. En kærlighed blev vakt og senere slæbte hun store stakke af bøger med hjem, som hun, trods bibliotekarens mistro, rent faktisk læste - allesammen.


Familien flyttede til Århus, da Hanne var 11 og i det område blev hun resten af sit liv, dog med enkelte afstikkere til henholdsvis England og København. I ungdommen var det igennem skuespil og drama at fortællelysten fik frit spil. Hun elskede både det sus det gav i maven, at stå på scenen og mærke den kreative energi flyde gennem sig, og også det intense arbejde med sproget. Valget faldt derfor på en fireårig diplomuddannelse i ‘Speech and Drama’ i England, med fokus på skuespil, historiefortælling og recitation.


Som mor til en flok på fire små læseheste kom Hanne igen i kontakt med børnelitteraturen. Gennem højtlæsning og ved konstant at søge bibliotekerne igennem efter nye bøger, fik hun selv ny inspiration og næring til følelsen af, at der var brug for flere fantasifulde bøger. Det pustede til hendes egen skrivning. Den kreative begejstring for sproget og det menneskelige drama fik nye udfoldelsesmuligheder.


Hanne fandt også inspirationskilder i naturen (især hav, bjerge og engelske haver), i gamle bygninger (slotte og herregårde) og i det, at iagttage og møde forskellige mennesker. Hun kunne godt lide temaer med en vis evighedsværdi – som i de klassiske eventyr, der aldrig bliver forældede og kan læses på tværs af alle aldersgrupper. Derfor faldt det det hende naturligt at skrive i fantasy-genren, som på den ene side stillede store krav til opbygningen af et univers, men på den anden side gav hende en kolossal frihed.


Når hun skrev, tænkte hun ikke så meget i målgrupper - hun hjalp blot den historie til verden, der trængte sig på. Og så håbede hun, at den selv ville finde vej til dem, der ville få glæde af at læse den.

I 2018 udkom første bog i serien om Kongestenen. Hanne havde planlagt historien til at fylde syv bøger, men på tidspunktet for den tredje bogs udgivelse blev hun syg. De efterfølgende to bøger blev skrevet, redigeret og udgivet i tiden efter hun fik diagnosen og var i behandling. Og kort efter hun begyndte på den sjette bog i serien, slap kræfterne til at fortsætte desværre op.